RafaelleSuriname.reismee.nl

vakantie!

Daar zit ik dan, lekker met een roseetje aan het genieten van de Surinaamse namiddagzon. Langzaam tot mij dringt ‘het vakantie hebben' tot mij door. Want ja dat heb ik inmiddels en eigenlijk al een ruime week. Na alle leuke drukte afgelopen week, nu even de tijd om tevreden terug te kijken op de hectische periode.

Ondanks het Suriname leven, was het namelijk keihard werken met lange dagen en veel stress om onze screeningsmethode af te krijgen. Blij kan ik nu zeggen: het is gelukt! Het is een stappenplan geworden, die een gezondheidswerker helpt om methodisch en snel een HIV-patiënt te screenen en daarop passende (voedings)adviezen te geven. Vorige week was de afronding. Met maandag een presentatie voor een paar betrokkenen, die er in de toekomst gebruik van zullen maken. Ondanks de presenteer-tegenzin was het toch goed om te doen. Zij waren namelijk erg enthousiast over het product. Wat mij het besef gaf waar we zo hard voor hadden gewerkt. Ook gaf het vertrouwen dat het werkelijk gebruikt gaat worden in Suriname.
Als inhoudelijk afsluiting hadden we de dag erna een heel verrassend eindgesprek met onze begeleidster. Gedurende de periode kwam haar feedback vooral uit de verbeterende en kritische invalshoek, dus we hielden ons hart een beetje vast. Tot onze verbazing was ze erg enthousiast en zeer tevreden over afgelopen half jaar, de scriptie en het product. Zo gaf ze ons een 8,2 voor het product en kregen we een 7,9 voor het proces. Een mooier begin van de vakantie kon niet!

Helaas was deze blijdschap van korte duur...
Ter inwijding van onze vakantie hadden we 's avonds een bbq en Surinaamse kookcursus bij ons thuis. Erg gezellig, leerzaam, lekker en leuk! Nadat twee meiden net afscheid hadden genomen, zaten we nog gezellig na te praten. Totdat we ineens een vreemde in ons huis zagen lopen. Eerst dacht ik dat zij iets waren vergeten, maar dit was een vreemde! We schokken ons rot, gelukkig was er Marije super alert en met een snelle reactie rende ze de man achterna. Helaas had de spoed geen zin, de man had Anke haar laptop en smartphone al te pakken... In Marije haar achtervolging draaide de man zich om en dreigde om te schieten. Bang dat hij met zijn pistool terugkwam en sloten we alle deuren. Helaas konden we niks doen en nam de man naast de spullen ook ons veiligheidsgevoel mee. Ondanks dat het onze eigen schuld was, aangezien het hek niet goed dicht was, was het een behoorlijke domper..

Met een valse start van de vakantie maakten we plannen voor de laatste week samen. Anke had namelijk besloten om eerder terug te gaan naar Nederland. In mei is haar opa overleden en sindsdien heeft ze erg last van heimwee, waardoor ze de vakantie hier niet meer zag zitten. Voor mij erg jammer, want ik had super graag onze vakantie samen af kunnen sluiten. Toch ben ik blij dat het zo kan omdat Inge (een vriendin van mij) komt om vakantie te vieren.

Afgelopen week met allemaal leuke dingen was onze laatste week samen. Dze hebben we opgevuld met dingen waar we eerder geen tijd voor hadden: winkelen, souvenirs kopen, stadswandeling door het mooie Paramaribo en op trip. Ook hadden we afgelopen weekend een Hindoestaans weekend: zaterdag waren we uitgenodigd voor een bruiloft. Wat weer een pracht aan kleuren, versiering, rituelen en enorm aanbod aan eten en hapjes was! Een mooie ervaring vooral het delen en de hartelijke wijze van ontvangst blijft bijzonder! Aansluitend op de bruiloft mochten we bij Hindoestaanse vrienden blijven logeren, want zondag kregen we roti-kookles. Dit wilde wij namelijk heel graag leren maken. Met veel geduld legde Nirmela ons de bereidingswijze uit, liet ze ons de ingrediënten afmeten en wegen (Surinamers koken op gevoel maar wij wilde heel graag een recept zodat het thuis nog eens herhaald kan worden) en weliswaar het lukte!
Zoals ik al schreef zijn we ook op trip geweest, naar Ayo! Na een uurtje rijden kwamen we op een heerlijk rustige plek aan de Suriname rivier. Omdat het doordeweeks was hadden we deze schitterende plek bijna voor onszelf. We begonnen de tour met een boottocht naar de overkant. Na een korte wandeling kwamen we bij een Indianendorpje, waar we gelijk een biertje kregen aangeboden met een ‘ach ja waarom ook niet, het is vakantie!' genoten we van de parbo. Maar een parbobierte was niet ons enige doel. We hoorden dat je op deze plekken veel goedkoper ananassen (voor 8 srd) kunt kopen dan in de stad. Na een aantal miskopen van rotte ananassen (van 20 srd) wilden we niets liever! En wat waren ze lekker, heerlijk zoet, hmmm..!! Na terugkomst hadden we lekker de tijd om te zwemmen in de rivier en van de zon te genieten. Toch moest er ook wat gebeuren: vissen en netten gaan zetten, want ja de volgende dag stond toch echt vissoep op het menu. Op het water, met een tocht van 4 uur, zonden we verder en keken we toe hoe de mannen aan het vissen waren. Helaas waren er geen hengels voor ons en was de vangst slecht: 2 vissen. Wel waren er 10 netten gezet, nu maren hopen dat die betere vangst zouden hebben! Om Anke en mij toch even het gevoel van jagen te geven mochten we Ollies (onze tripleider) geweer even uitproberen. Ondanks dat het slechts een schot in de lucht was, toch een mooie ervaring! Terug op de basis genoten we van de zelfgevangen verse vissen, waarna we lekker in onze hangmatjes kropen om een dutje te doen, voordat de jacht zou beginnen. Rond half 12 's nachts stapten we volhoop op een kaaiman (mini krokodil) en volle netten in de boot. Wat een geluk hadden we, ondanks de lege netten, zagen we al vrij snel een kaaiman in het water liggen. We vaarden dichterbij en terwijl ik dacht dat ze hem te klein vonden om hem te schieten, hoorde ik ineens: BAM! En ja hoor, de kaaiman was van ons! Eindelijk konden we ook dit Surinaamse hapje proeven! De mannen waren erg teleurgesteld over hun visvangst dus kregen we nog en andere vismethode te zien: speren, met succes! Na een uurtje speren hadden we een flinke hoeveelheid aan kreeften en verschillende vissen. Nou, de gevulde vissoep met cassave van de middaglunch kwam er en die was heerlijk!! De woensdag hadden we verder gevuld met de netten nog eens nachecken (met meer geluk: 5 flinke vissen), dutje in de hangmat, kaaiman villen en proeven. Wat kwam er een vlees van de kaaiman af, ongelofelijk! Terwijl je in de stad behoorlijk betaald, konden wij zo een kilo meenemen. Ollie maakte het vlees klaar met masala en het was heerlijk, het zit tussen de structuur van kip en vis in. Als je ooit de mogelijkheid krijgt om te proeven, raad ik je dat zeker aan!

Na heerlijke dagen vandaag een rustige bijkomdag. Wel een erg dubbele dag aangezien Anke druk is met inpakken en haar afscheidsdinertje al steeds dichterbij komt.. Tegelijk kijk ik ook uit naar een paar dagen zelf zijn, Inge haar komst, de vakantie en samen Suriname weer een stukje uit diepen!

Nu is het tijd om mij klaar te maken voor het dinertje, bij de Thai Garden of Eden. Door alle ervaringen van afgelopen week helaas geen update over de trips afgelopen tijd, maar ik beloof, die komen snel! Net als de foto's.

Afsluitend wil ik jullie succes toewensen met alle bezigheden en laatste loodjes voor de vakantie! Ik zal Anke zeggen dat ze een zonnetje moet meenemen voor in Nederland.

hiltje

Wat een mooi blog heb je! Je maakt wat mee in Suriname. De veiligheid in Nederland is toch heel anders geregeld. Ik ben blij dat je er goed vanaf gekomen bent, afgezien van de materiele zaken. De schrik zit er dan wel even in.
Wat heb je een mooi onderwerp genomen voor je scriptie en fijn dat het zo'n mooi resultaat opleverde.
Hartelijke groet, Hiltje

Pap

Hoi Rafaelle, wat schrijf je een prachtig verhaal. Ik krijg het water de mond van de kaaiman. Ook voel ik me trots met zo'n hardwerkende en genietende dochter.
Fijne vakantie.

Jan D

Wat een belevenissen.Wat maak je veel mee Rafaelle!Wat fijn om dat allemaal te mogen lezen......
Geniet samen van jullie vakantie in Suriname.