Drukte in Suriname?!
Alweer over de helft van het zes maandelijkse Suriname avontuur. Pff wat vliegt de tijd! Hierbij een update'tje van afgelopen maand!
Begin april waren mijn vader, Ewoud en Judith hier op bezoek. Het was een heerlijke en gezellige tijd met vooral veel geklets en samenzijn. Desondanks hebben we niet niks gedaan deze week... Nadat ik ze zaterdagochtend, 31 maart, met een ontbijtje kwam verwelkomen, pakten we de fiets en kregen ze een rondleiding door de mooie stad Paramaribo. Aansluitend gingen we boodschappen doen op de centrale markt, wat geweldig blijft; al die verschillende producten en vriendelijke mensen!
Ook stond er een mis op het programma. Ik wilde namelijk al een tijdje heel graag eentje bijwonen in de St. Petrus en Paulus Kathedraal en op zondag 1 april gingen we dit met elkaar doen. De kathedraal is het grootste houten gebouw van het Caribische gebied en sinds 1887 is de bouw hiervan voltooid. De mis was op palmzondag en werd gevierd met een wandeling door de kerk en het zwaaien van palmen. Zowel de dienst als gebouw vond ik prachtig en een bezoek is zeker een aanrader, als je door de rituelen van het zwaaien met het heilig vuur heen kunt kijken.
Samen zijn we naar het adventurepark Berg en Dal geweest. Hier hebben we een jungletour, met een stukje geschiedenis over de plantage-eigenaren, hun begraafplaatsen en die van de marrons, gemaakt. Tijdens deze tour moesten we oppassen voor anaconda's, giftige slangen en planten. Maar goed dat we een gids bij ons hadden... Zo wees hij ons een wandelende palmboom die eens in de zoveel tijd een nieuwe wortel erbij krijgt en zichzelf dan voortbeweegt. Daarna gingen we een canopy-tour doen, waarbij je via kabels door de jungle en over de rivier roetsjt. Op een gegeven moment kwamen we op een platform en keek je uit over de Suriname rivier, waar de zon prachtig op stond; zooo mooi! Na deze twee avonturen kregen we van onze touroperator Anant en zijn vrouw een heerlijke roti met aardappel, kousenband en masalakip maaltijd. Met een kajaktour sloten we de activiteiten af, net voordat we terug waren begon het heel hard te regenen. Wat een prachtig gezicht was, want een meter verderop zag je het al regenen, die langzaam naar ons toe kwam. Tenslotte hebben we nog met een jeep over het recreatieterrein gecrost; echt tof!
Helaas konden de rest van de geplande trips door de enorme regenval deze week niet doorgaan. En niet alleen deze week, want vorige week zouden we eigenlijk een dolfijnentour doen.. Tja in Suriname is niks voorspelbaar..
Ook in Suriname werd Pasen gevierd, wat super mooi was! Om half 6 's ochtends gingen, we in het wit gekleed, naar De Grote Stadskerk, een Evangelische broedergemeente. Hier maakten we een korte dienst mee, die het teken van de opstanding stond. Gewoonlijk gaat de dienst halverwege verder op het kerkdienst om de overwinning op de dood met een lach te vieren. Maar helaas mochten wij dit wegens de regen niet meemaken... Na de dienst gingen we met de gemeente samen ontbijten. Wat ik bijzonder vond want het gaf mij een gevoel van ‘samen vieren'. Na de dienst gingen we naar huis om vervolgens later op de ochtend een ‘gewone' paasdienst te bezoeken. Het was echt mooi zo aan de andere kant van de wereld dit feest te vieren!
Verder ben ik weer een jaartje ouder geworden, wat ik gezellig met Anke heb gevierd. Toen ik 's ochtends de kamer binnenstapte werd ik verrast met een feestelijkheid van ballonnen en slingers, als dat geen verjaardagsgevoel geeft! Samen, met skype aan, genoten van een heerlijk ontbijtje met een beschuit met muisjes. Die ochtend gingen we in de stad naar de kerk, waarna we genoten van heerlijke mochachino koffie en een taartje! We hadden enorm gehoopt op een heerlijke zonnige dag en die was er! Dus hebben we de rest van de dag ontspannen in het zwembad doorgebracht. Als slot van de dag hadden we al onze culinaire kookkunsten ingezet om een heerlijk verjaardagsdiner op tafel te zetten; mosterdsoep, varkenshaas met aardappeltjes en een salade, wat werd afgesloten met een witte chocolade cheesecake met amaretto! Mmmmm!
Dan nog: het onderzoek, want daar ben ik hier immers voor. Week 13 van ons afstudeeronderzoek, dat betekend dat we alweer over de helft zitten maar er is nog zooooo veel te doen...! De eerste 8 weken liepen niet altijd even soepel, omdat alles uitgepluist en afgebakend moest worden. Ook werden we bij verscheidene instanties van het kastje naar de muur gestuurd. Maar we zijn nu dan eindelijk begonnen met onze steekproef. Deze duurt circa 4 weken, waarbij nemen voedingsanamneses onder de HIV-populatie in Suriname af. Erg interessant wat men hier allemaal eet; rijst, groenten en kip en dat soms wel 4x per dag! Het valt ons op dat de mensen erg weinig groenten en fruit eten, wat op zich niet erg verbazingwekkend is, omdat de meeste mensen hier een laag inkomen hebben. Het is toch een derdewereldland. Ook zijn we erg verbaast over het aantal mensen die we konden interviewen in verschillende ziekenhuizen; zo kregen we van tevoren bijvoorbeeld te horen dat we zes cliënten op een dag zouden krijgen, maar de werkelijkheid zijn dat toch vaak een stuk minder! Dit komt doordat de Surinamers hun loon aan het eind van de maand krijgen en dit meestal in de eerste week van de maand erop alweer uitgegeven is. Daardoor lopen wij tegen het feit aan dat de patiënten die wij willen interviewen geen buskaartje (€0,30) kunnen betalen. Daarnaast moeten we vaak wachten op patiënten die te laat op hun afspraak kwamen. Mensen gaan pas van huis weg wanneer het tijdstip van de afspraak al verstreken is. Nog vervelender: dat mensen helemaal niet komen opdagen! Dan realiseer je weer dat je onderzoek doet in Suriname..
Het verwerken van de gegevens die we uit de interviews naar voren komen, kost veel meer tijd dan we hadden verwacht. Hiervoor moeten we ook Surinaamse producten wegen, waardoor ons vriezertje volstaat met afhaalmaaltijden en we afgelopen dagen aan de Surinaamse snacks zaten! Dat maakt onderzoek-doen toch niet zo erg..
Naast de drukke weken plannen we in het weekend leuke en ontspannende dingen. Vorige weekend hebben we bijvoorbeeld meegedaan aan een Zumbathon, ter ere van de verjaardag van onze sportschool. Ook hebben we afgelopen weekend genoten van een gezichtsbehandeling, gaan we binnenkort voor een Shiatshu-massage en op trip naar Galibi!! Ben benieuwd!
Ik vind het leuk om te lezen wat je doet in Suriname:-)
Wat hebben jullie een"super"dag in Berg en Dal meegemaakt!!
Je geniet enorm, erg leuk om te lezen!
Blijf genieten! Familie bezoek ook weer heel gezellig.
Rafaelle, suc6 met je onderzoek!!
vanuit een regenachtig Zwolle lieve groetjes